«

»

júl
04

SEO – A keresőmotorok

Keresőoptimalizálás (SEO)

Keresőoptimalizálás (SEO)

SEO – A keresőmotorok

Valahányszor, amikor beírsz egy kifejezést a keresőbe és lenyomod az “ENTER” gombot egy listát kapsz a weben megtalálható tartalmakról, amik a keresett kifejezést tartalmazzák. A felhasználók a lista felső részében elhelyezkedő találatokat látogatják előszeretettel, mert azt gondolják, hogy ezek a legrelevánsabbak találatok a keresett kifejezésre. Ha megkérdeznéd, hogy miért lehetséges, hogy egyes oldalakat előrébb rangsorolnak a keresők, mint másokat, akkor erre egyszerű válaszként csupán három betűvel felelnék: SEO (Search Engine Optimization).

A SEO egy olyan online marketing technika, amely segít a keresőmotoroknak megtalálni és előkellőbb helyre rangsorolni egy weboldalt, több milliónyi hasonló oldallal szemben. A SEO ily módon segíthet mindenkinek növelni weboldala látogatottságát.

Hogyan működnek a keresőmotorok?

Az első alapvető igazság, amit feltétlenül tudni kell, hogy a keresők nem emberi lények. Ez talán nyilvánvaló mindeki számára, az viszont koránt sem, hogy az emberek és a keresőmotorok teljesen különbözőképpen néznek egy weboldalra. Az emberekkel ellentétben a keresők szöveg alapon működnek. A keresőmotorok nem olyan intelligens teremtmények, amik figyelebe veszik a csodás, menő dizájnt, vagy a zengő-bongó, közönségcsalogató zenekíséretet. Ehelyett feltérképezik a weboldal tartalmát, beleértve az egyes (legfőképp szöveges) oldalelemeket, és kialakítanak egy képet, hogy miről is szól az oldal valójában. Ez a rövid ismertető nem feltétlenül a legpontosabb, hiszen a keresőmotorok nagyon sok, összetett tevékenység eredményeként biztosítják számunkra a legjobb találati eredményeket (feltérképezés, indexelés, kérés feldolgozása, relevancia számítása, eredmények visszaadása).

SEO (keresőoptimalizálás)

"Keresőrobot"

Első lépésként tekintsük a feltérképezést, aminek keretein belül a kereső felderíti, hogy mi is található a világhálón. Ezt a feladatot egy robotnak nevezett szoftver végzi el (A Google esetén Googlebot). A robotok a weboldalakról egymásra mutató linkeket követve haladnak és indexelnek minden útjukba kerülő tartalmat. Ezektől a szoftverektől nem várható el, hogy napi szinten meglátogassák a világháló összes weboldalát, hátha került fel egy újabb lap, vagy valamelyiket épp módosították. Az teljes átvizsgálás egy új szájt esetében akár hónapokig is eltarthat.

A felderítés után a következő lépés az indexelés. Az oldalak az indexelés során egy hatalmas adatbázisba kerülnek eltárolásra, ahonnan később gond nélkül visszakereshetők. Az indexelés lényege, hogy feltárja és kiválassza azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek legjobban, legpontosabban leírják a weboldal tartalmát (kulcsszavak). Számunkra, emberi lények számára lehetetlen feladat lenne ilyen hatalmas mennyiségű adatot feldolgozni. Néha a robotok sem állapítják meg hibátanul egy webhely tartalmát, de optimalizálással nagy segítséget nyújthatunk számukra e nehéz munkában. Könnyebben osztályozzák tartalmat, így segítve magasabb helyezéshez az oldalt.

Abban az esetben, ha egy keresés érkezik a kereső felé, a keresőmotor feldolgozza azt. Összehasonlítja a keresett szöveget az indexelt oldalakkal ez előbbiekben említett adatbázisban. Nagy valószínűséggel több millió oldalt talál, ami a keresett szöveget magában foglalja, ezért a keresőmotor hozzálát a keresett szöveget tartalmazó oldalak relevanciájának, megfelelőségének kiszámításához.

Sokféle algoritmust használnak a keresőmotorok a relevancia kiszámítására. Minden algoritmus eltérő súllyal veszi figyelmebe például a kulcsszavak előfordulásának sűrűségét, a hivatkozásokat és a metatageket. Ez magyarázatul szolgál arra, hogy különböző keresők más és más tlálati listát adnak ugyanazon kifejezés keresésre való keresés esetén. Mindemellett köztudott, hogy a főbb keresők (Google, Yahoo, Bing) folyamatosan változtatják ezt az algoritmust, tehát, ha mindig a találati lista csúcsán szeretnénk maradni, akkor alkalmazkodnunk kell az új algoritmusokhoz. A versenytársak mellett ez az egyik ok, ami minden esetben a ösztönöz arra, hogy állandó erőfeszítéseket tegyünk oldalunk hatékony keresőoptimalizálásáért, és elvégezzük a SEO teendőket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail cím nem lesz nyilvánosságra hozva.

A következő HTML elemek használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*