«

»

júl
12

SEO – Google PageRank

SEO – Google PageRank

Google PageRank

Google PageRank

A Google milliónyi weboldal elképzelhetetlen mennyiségű adatát dolgozza fel ahhoz, hogy a kereséshez legjobban illeszkedő tíz találatot tárja a felhasználó szeme elé. Csupán néhány tényező befolyásolja nagy mértékben a keresési eredmények sorrendjét, de a Google-nek rengeteg féle adat áll rendelkezésére, hogy például egy speciális, egyedi keresési kifejezésre is sok releváns oldallal térjen vissza.

Honlap tulajdonosként a keresőoptimalizálás terén nem kell aggódni a misztikus tulajdonságok miatt, amit a Google számon tart. A legfontosabb három tényező, amire koncentrálni érdemes: a linkek, az oldal címe, és az URL.

PageRank

A kezdetek kezdetén a Google kidogozott egy koncepciót, ami teljes egészében a linkekre épült. Az emberek rájöttek, hogy a Google rangsorolása a linkeken alapul, ezért elkezdtek linkekkel kereskedni, adni, venni azokat. Ez a tendencia napjainkban is megfigyelhető. A linkmarekting több milliárd forintos üzlet. Az ilyen tevékenységekkel a Google rendszere manipulálhatóvá vált. Ugyanez az eredeti link alapú rendszer manapság is megfigyelhető. Ez a Google PageRankje. Persze megszorítások szabályozzák, hogy mely linkek számolhatók érvényes linkként, és melyek nem.

A PageRank nagyon hasonlóan működik, mint a népszerűség egy adott közösségben. Minél több barátod, ismerősöd van, akkor annál nagyobb lesz a saját népszerűséged is. Ha ezek a barátok még a menő, közkedvelt emberek közé tartoznak, akkor még kényelmesebb helyzetben vagy, ami a megítélésedet illeti.

A PageRank egy tájékoztató jellegű érték, ami megmutatja, hogy az adott oldal mennyire releváns az egyes keresésekre. Az interneten minden weboldal rendelkezik egy PageRank értékkel, amely 0 és 10 közti egész szám. Minél magasabb a PageRank érték, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy az oldal a keresési találatok tetejére kerüljön. A magasabb PageRank értéket egyre nehezebb elérni, és a legtöbb site sosem lépi át a 4-es vagy 5-ös minősítést. 7-es és 8-as szintűek már nagyon ritkák. 10-es PageRankkal rendelkező oldalakból pedig körülbelül egy tucat található az interneten (Például a Facebook és maga a Google).

A PageRank azon alapul, hogy hány másik weboldal szimpatizál az oldaladdal, vagyis linkkel mutat rá. Ezen kívül fontos dolog, hogy ezek az oldalak mennyire népszerűek, mennyire nagy a PageRank értékük, ezáltal magasabb PagaRank értékhez juttatva a tiédet. Sokkal kedvezőbb esetként említhető, ha egy közkedvelt portál tartalmaz egy linket az oldaladra, mint húsz másik, lejjebb rangsorolt.

Tudjuk hogy működik, amikor az ember egy új közösségbe kerül teljesen ismeretlenként. Sok időbe telhet a kapcsolatok kiépítése, ismerősök szerzése, hírnév kialakítása. Ez pontosan így megy egy új honlap esetében is. Bár a Google minden egyes új odlalahoz elég gyorsan rendel egy PageRank értéket, mégsem lesz észrevehető a keresési találatok közt előkelő pozícióban.

A körülvevő társaság is valamilyen mértékben meghatároz. Olyan népszerű vagy, mint amilyen társaságban mozogsz. Ha kétes kinézetű egyénekkel lógsz, az téged is rossz színben tüntet fel. Abban az esetben ha az oldalad szerencsejátékkal vagy pornográf tevékenységekkel foglalkozik, akkor ne is számíts előkelő PageRank értékre. Ha felnőtt tartalmú oldalt üzemeltetsz, akkor a SEO nem neked való. Ugyanígy, ha a webhelyedre oktatási, kormányzati, vagy magas színvonalú nonprofit honlapok hivatkoznak, akkor ez kedvezően érintheti a PageRank értéket.

A PageRank a webhelyed egyes oldalain eltérő lehet. Általában a főoldal rendelkezik a legnagyobb PageRank értékkel, de lehetséges, hogy az oldal egy másik lapja még ennél is magasabb minősítésre tesz szert. Ez tipikusan akkor fordul elő, ha az odalad fő mondanivalója nem a főoldalon, hanem valamelyik belső lapon érhető el. Ebben az esetben a belső oldal magasabb PageRank értéke jótékony hatással van a többi lap PageRankjére is, növeli azok minősítését. Visszatérve a közösség példájához, ez tejesen analóg azzal, hogy a közösség egy tagja csupán azért népszerű, mert különleges bélyeggyűjteménnyel, vagy dekoratív megjelenésű, idősebb lánytestvérrel rendelkezik. Mindenképpen közismert lesz az illető, csupán azért, mert van az életének olyan “része”, amely népszerűbb mint ő maga. Abban az esetben, ha egy belső lap rendelkezik a legjobb minősítéssel, akkor érdemes azon az oldalon hirdetni az üzleti ajánlatot, vagy a terméket.

A PageRank szabályai:

– Több link – és a hivatkozó oldalak nagyobb PageRank értéke – kedvezőbb.
– Egy új weboldal csak körülbelül két hónap elteltével tudja élvezni a PageRank értékének minden előnyét.
– Rossz megítélésű oldalak nem rendelkezhetnek előkelő PageRank értékkel, így negatívan érintheti az oldalad PageRankjét, ha egy ilyen hivatkozik rá.
– A PageRank továbbterjed a webhelyed lapjaira a jól linkelt lapokról. A legmagasabb PageRankkel általában a kezdőoldal rendelkezik, de ez nem törvényszerű.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail cím nem lesz nyilvánosságra hozva.

A következő HTML elemek használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*