«

júl
28

SEO – Google TrustRank

SEO – Google TrustRank

Remélem, nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy azt állítom, hogy a Page Rank nem olyan hangsúlyos tényező a keresőoptimalizálás terén, mint azt eddig hittük. Többet jelent egy jelzőértéknél, de inkább csak bizonytalan következtetések vonhatók le belőle. A webhely valódi népszerűségének mértékét a TrustRank hivatott mutatni. A TrustRank tehát egy mérőszám, amit a Google állapít meg az alapján, hogy az adott webhely mennyire szolgáltathat értékes tartalmat, ha megjelenik a keresési találatok közt.

Google TrustRank a keresőoptimalizálásban

Google TrustRank a keresőoptimalizálásban

A Google minden interneten található oldalnak ad egy nyilvános értékelést (PageRank), de ez csak nagyon kis összefüggést mutat az oldal Google általi tényleges értékelésével. Amikor a TrustRankról beszélünk, akkor minden keresőoptimalizáló célját tartjuk szem előtt: a Google a weboldalt minél előkelőbb pozícióban jelenítse meg a keresési találatok között. A TrustRank is hasonló módon növelhető, mint a PageRank: a weboldalra mutató linkek számának növelésével. Ezen kívül a weboldal kora is gyarapíthatja a TrustRank értékét.

A TrustRank nem publikus. Ha minden weboldal publikus, mindenki számára elérhető TrustRank értékkel rendelkezne, úgy ahogy a PageRank, akkor virágkorát élné a linkmarketing és a linkvásárlás. Ebben az esetben a keresési találatok közti kiemelt megjelenést elérni nem volna rettentően nehéz feladat, csupán számos megbízható, népszerű oldalnak kellene a weboldalunkra linkkel mutatnia. A keresőoptimalizálás sajnos nem ilyen egyszerű tevékenység.

A Google “bünteti” a linkeket árusító weboldalakat, korlátozva a képességet, hogy az eladott linkkel növeljék a másik weboldal TrustRank értékét, valamint a “büntetett” oldalakat nem tájékoztatják, hogy ezt a képességet elvesztették. Ez bénítja meg a linkek kereskedelmét, hiszen a vásárolt linkkel nem feltétlenül nő a TrustRank és nem feltétlenül lesz jobb a webhely megítélése a Google szemében. Egyes becslések szerint a forgalomban lévő hivatkozások 60%-a egyáltalán nem rendelkezik értékkel a link vásárlója számára. Manapság az aktuális feladat a keresőoptimalizálásban a “büntetett” oldalak elkülönítése a TrustRanket hatékonyan közvetítő, továbbadó oldalaktól. Felmerülhet a kérdés, hogy honnan lehet megtudni, hogy a weboldalunk milyen TrustRank értékkel rendelkezik. Pontos választ sajnos csak a Google emberei tudnának adni, de egy kis logikával talán körvonalazódhat:

– A Google nagy TrustRank értéket ad az olyan webhelyeknek, amikre más jól linkelt oldalak hivatkoznak.
– A Google egyes oldalak számára nem engedélyezi, hogy linkek árusításával a hivatkozást vásárló oldalának TrustRank értéke is növekedjen. Erről a tényről a “büntetett” weboldalt nem tájékoztatja.
– Ezért azon oldalak rendelkeznek magas TrustRankkel, amelyek soha nem árusítottak hivatkozásokat.

A “büntetett” oldalak felismerése nem is nagyon bonyolult dolog. Egy professzionális kialakítással rendelkező, spam és reklám tartalmat nem hirdető oldal nagy valószínűséggel nagyon jó pozícióban áll a Google megítélésében és linkeken keresztül képes növelni a hivatkozott weboldalak TrustRank értékét.

A Google számára a TrustRank hét lakat alatt őrzött titok, a keresőmotor algoritmusának lényeges összetevője. Ennek köszönhető, hogy a keresőoptimalizálóknak sosem lesz valódi rálátása a TrustRankre, sosem fogják egyszerűen leolvasni az értékét a Google ToolBarról, mint a PageRank esetében.

A keresőoptimalizálás során tehát a legfontosabb:

Minél több, weboldalunkra mutató linket elhelyezni olyan weboldalakon, amelyek
– jól hivatkozott webhelyek .
– soha nem helyeztek el pénzért linkeket.

A keresőoptimalizálás során így nyerhető el kiemelkedő TrustRank érték.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail cím nem lesz nyilvánosságra hozva.

A következő HTML elemek használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*